Landsbyen Dokka

Landsbyfest i Landsbyen Dokka med veteranbilparade

På Dokka i Oppland har drømmen om bli landsby gått i oppfyllelse. Og det er en virkelighet det er lett å like. Det er noe ekte ved det hele.

Landsbymarked i gatene på Dokka.
Det arrangeres landsbymarked på Dokka seks ganger i året. Foto: Landsbyen Dokka

Det begynte med litt snakk etter OL på Lillehammer, om hvilken rolle Dokka har. Nå har det endt opp med det unike at Dokka er erklært som landsby. Foreløpig unikt.

Flere småsteder syns dette er så bra at det tenker på å bli landsby de også.

Ringebu har tatt steget, Flisa, Brandbu, Re og endel flere kanskje like bak. Det er noe ekte ved å erklære seg som landsby.

 

Hva er så landsbyen?

Landsbyfesten i gatene på Dokka foregår hver sommer.
Den folkerike landsbyfesten på Dokka foregår hver sommer. Foto: Landsbyen Dokka

 

finnehjem__2015_003
Ingrid Bondlid er prosjektleder for Landsbyen Dokka. Foto: Erland Flaten

– Det er ganske mye som er startet opp etter at landsbyerklæringen ble signert av kommunalminister, Magnhild Meltveit Kleppa den 31. august i 2009, forteller prosjektleder for landsbyprosjektet, Ingrid Bondlid.

På Dokka lever de et «ekte landsbyliv». Et slikt liv inneholder de positive sidene ved å bo på et mindre sted som nærhet og synlighet, samtidig som mange byens tilbud er på plass.

-Folk møtes naturlig og ofte, og blir sett. Man blir lett synlig om man vil det, og det er plass til alle. For eksempel på landsbymarkedet som arrangeres seks ganger i året. Da stenger vi gata, gjør om Storgate til gågate og har boder og salg i gata, forteller Ingrid.

 

Landsbybegrepet gir identitet

Landsbyen_Dokka_Landsbyfest
Unge og voksne involverer seg i landsbyfesten. Foto: Landsbyen Dokka

 

Mange liker landsbybegrepet og føler at det gir mening og identitet. Det fins landsbyspelet, landsbyskogen, landsbyens sterkeste mann, landsbyadvokat, landsbylege, landsbycachera og mye mer.

-Selv om mye kommunikasjon digitaliseres, så trenger folk fysiske møteplasser og arrangementer. En landsby er et sted det skjer noe, slik at folk møter og snakker med flere enn de man ser på jobb, sier Ingrid.

Man finner ikke de mindre, litt mindre spennende tingene på småsteder, er noe man hører. Da har de ikke hørt om storauksjonen av akvariefisk som skjer under landsbymarkedet.

 

Boligpriser som gir muligheter

Et bra hus på en bra tomt med hage, garasje og kanskje mer til, er her realistisk for mange.

De som bor på Dokka har ikke alle hus til 5 millioner. Det bare ser slik ut.

Huskjøp er investering med nedbetaling gjennom hele yrkeslivet. Halv pris, eller dobbelt så stort hus. Det er hva du kan oppnå ved å flytte fra et dyrt til et billig sted.

 

Fun fact om skolebarn på Dokka

Dokka svømmehall
Dokka svømmehall er mye brukt av skolebarn.

 

På Dokka kan alle 4. klassinger å svømme. Er det noe å skryte av i 2015? Tydeligvis. La svømmeferdigheten på Dokka stå som beviset og viljen på at landsbyen Dokka gir ungene en god start.

 

www.landsbyendokka.com

«Liv i alle husa» er et prosjekt med oversikt over eiendommer som ikke ligger til salgs på finn.no

Det kommunale tomteområdet «Tonlia» på Dokka

Les mer om Gjøvik

Design av Ferskvann - Utviklet av Vangen & Plotz