Rekordstor akevittfestival: – Vi forventer besøksrekord på over 32 000

FESTIVALANSVARLIGE: Festivalsjef Line Kildal har med seg en stor stab for kunne gjennomføre den store festivalen. Foto: Stig Kenneth Limmesand

Artikkelen er hentet fra: oa.no

Med 56 forskjellige arrangementer fordelt over tre dager skal årets akevittfestival bli den største noensinne.
 

Hvert år arrangeres Norsk akevittfestival i Gjøvik, og på torsdag den 11. oktober så braker det i gang med både øl- og akevittsmaking, kokkekonkurranse, faglige konferanser og omvisninger og nybegynnerkurs i ølbrygging kun for å nevne noen få. Festivalsjef Line Kildal kan fortelle at det vil bli festmiddager på alle restauranter i byen, og et stort matmarked i storgata med et fokus på lokalprodusert mat.

Midt på jernbanetorget står et stort telt som skal huse rekordmange utstillere. Dette blir Norges største smakstelt for øl og akevitt, i tillegg til å være konsertarena på kveldene. I år kan festivalen lokke med Trang Fødsel på fredag, og Staut på lørdag. Teltet var stappfullt både på dag- og kveldstid i fjor.

Celebre middagsselskap

Blant høydepunktene for festivalen finner vi en rekke festmiddager sammen med noen kjente fjes. På gjestelista finner vi blant annet Halvor Heuch som har jobbet som destillatør i over 40 år for vinmonopolet og nå Arcus AS, som er verdens største produsent av akevitt.

Eyvind Hellstrøm kommer også til Gjøvik for å delta på flere aktiviteter til festivalen, der i blant en festmiddag på Lasse Liten. Hellstrøm er mest kjent for de fleste som TV-kokk, men han har også lansert sin egen serie akevitt, noe han også vant designpris for i 2013.

Konkurranser

Festivalen åpner med en kokkekonkurranse arrangert av mesterlauget og lærlingkompaniet. Dette er en stor og prestisjetung konkurranse der vinneren vil gå videre til Norgescup i Stavanger. Dette er kvalifiseringskamp for Oppland og Hedmark og den vil finne sted ved Fahlstrøms eget telt utenfor Fahlstrøm Bar og Grill i Hunnsvegen.

En tradisjonell og litt mindre høytidelig kokkekamp vil også finne sted mellom Per A. Borglund, redaktør i Mat for Norge, og Ida Marie «Gromjinta» Ringerud. Borglund kommer fra Gjøvik, og innehaver Norges største samling av kokebøker med vel over 7000 titler. Ringerud er kjent fra Urbane Totninger, og hun har delt scene tidligere med dommeren av konkurransen, nemlig Eyvind Hellstrøm.

Kokkekamp på Jernbanetorget mellom Marianne Steinsrud og Trygve Rønningen med Eyvind Hellstrøm. Foto: Asbjørn Risbakke
Les mer om Gjøvik

Design av Ferskvann - Utviklet av Vangen & Plotz