Ny skatepark i Gjøvik

Trond Erik Alfstad i svevet. Skateparken i Gjøvik kunne ikke vært plassert mer sentralt. Rett nedenfor sentrumsgatene og like ved togstasjonen ligger det nye anlegget med skatepark og ute-scene. Området er en del av en offensiv byutvikling som i dag foregår i Gjøvik. Foto: Teodor Tomter

Midt på 2000-tallet la Gjøvik Brettklubb ned arbeidet. Det fantes lite støtte fra politikere og kommune. I dag er situasjonen snudd – og snart åpner enda en skatepark i Gjøvik.

 

Skating i ny eksplosiv vekst

skatepark-5467
Fra v. Trond Erik Alfstad og Sigurd Morten Vik i Gjøvik Brettklubb

I 2014 åpnet en helt ny skatepark i Gjøvik sentrum, få meter fra inngangsdørene på jernbanestasjonen, på perletomta midt i byen. Så kom et norgesmesterskap, avisskriverier, og ny optimisme. Gjøvik-skaterne er nå overlykkelige for at deres aktivitet blir likestilt med all annen idrett. Kommune og politikere får tommel opp.

– Det har rett og slett vært en revolusjon, det har eksplodert. Det er stor forskjell å drive brettklubb nå, forteller Sigurd Morten Vik, som også var medlem i den gamle brettklubben fra midt på 90-tallet til den ble nedlagt midt på 2000-tallet.

 

Ikke minst jentene har kastet seg med. Nå teller de over 20, og har fått egen skatekveld.

 

Gjøvik Brettklubb vokser

Gjøvik_brettklubb
Foto: Gjøvik Brettklubb

I dag har klubben omlag 200 medlemmer, og vokser stadig. Nye medlemmer kommer til hele tida – de yngste fem år, den eldste har fylt 60.

– Skateparken i sentrum har blitt godt mottatt av alle i Gjøvik, både foreldre, naboer, ungdommer og andre som ferdes i sentrum. Vi har utvidet med innendørs skating i hall, og ikke minst jentene har kastet seg med. Nå teller de over 20, og har fått egen kveld. I tillegg har vi en egen oldboys-dag med 30-årsgrense, sier Vik, som nå kan juble over at enda en skatepark er i emning, et sleivete steinkast fra den første.

 

 Nå er det planer om en ny park, bortenfor buldresteinen i sentrum.

 

Flere skateparker i Gjøvik

FB_Gjøvik_brettklupbb_vokser
Foto: Gjøvik Brettklubb

– Vi opplevde en eksplosiv bruk av parken i fjor sommer, det ble nesten alt for mye folk, og alt for mange grener. Ikke bare skateboard, men scootere, BMX-syklister, og selvsagt foreldre som satte igjen ungene som om det var en lekepark. Nå er det planer om en ny park, bortenfor buldresteinen i sentrum, forteller en entusiastisk Vik. Designet jobbes fram for å skape enda en tumleplass for folk med hjul under beina.

– Den første ble bygget som en Flow-park, som skulle inneholde mest mulig for flest mulig, og det har den i aller høyeste grad levd opp til. Da den sto ferdig for knapt to år siden var den størst i Norge, men etterpå har det dukket opp parker over hele landet. Det blir rått når den nye er klar, forhåpentligvis til sommeren, opplyser Vik.

 

 

– Hallen vår skal også dobles og få en ekstra etasje, den er alt for liten i dag.

 

Skateboard og bmx for de yngste

FB_Gjøvik_brettklupp
Foto: Gjøvik Brettklubb

For de aller yngste er håpet å få en barneløype i jernbaneparken, i tillegg til mer plass til skatere og BMX’ere.

– Vi håper at brukergruppa blir delt opp litt automatisk, slik at vi slipper å sette regler og faste klokkeslett som vi har måttet gjøre nå. Pågangen har rett og slett vært for stor, sier Vik, og håper brettklubben klarer å holde tritt med veksten.

– Hallen vår skal også dobles og få en ekstra etasje, den er alt for liten i dag. Det er enorm aktivitet i uorganisert brettsport i Gjøvik, og det ser ikke ut til å minske med det første, avslutter Vik.

Gjøvik Brettklubb Facebookside

 

Gjøvik Skatepark fra luften

Gjøvik_skatepark
Dronefoto: Teodor Tomter

 

Gjøvik_skatepark_2
Dronefoto: Teodor Tomter

 

Se mer: dronefilm over Gjøvik

Les mer om Gjøvik

Design av Ferskvann - Utviklet av Vangen & Plotz