Hundekjøring i Valdres

Carla Susana Aqudelo Assuad fra Colombia, har bosatt seg med kjæresten i Valdres. Her gir hun velfortjent kos til en av deres Alaskan Huskyer. Foto: Cathrine Dokken

I Valdres fant de sitt hundekjøringsrike. Tidligere hadde de funnet hverandre.

På et småbruk øverst i Robølsbygda i Øystre Slidre, har Marit Beate, Carla Susana og 16 Alaskan Husky-hunder hatt tilhold siden 2008. I lag har de alle hatt mange flotte turer innover Valdres-fjellene.

 

Valdres_Hundekjøring_Carla_Susana_Aqudelo_Assuad_Marit-Beate-Kasin_Foto_Cathrine_Dokken
Foto: Cathrine Dokken

Det var i mai 2008 at Marit Beate Kasin frå Notodden og Carla Susana Assuad fra Colombia kom flyttende til Valdres. Marit hadde akkurat fått jobb som journalist i lokalavisen her, og Susana og et par hunder ble med på flyttelasset. – Dette var et bevisst valg fra min side, sier Marit Beate.

Jeg har hatt interesse for hund og hundekjøring siden jeg var liten, og var på utkikk etter en snøsikker plass med godt treningsterreng.

Når journalistjobben i Valdres dukket opp, falt alt på plass.

 

Fra Colombia til Valdres

 

Valdres_Hundekjøring__Alaskan_Husky_Foto_Cathrine_Dokken
Foto: Cathrine Dokken

For Susana var ikke alt dette like naturlig. Riktig nok er hun oppvokst i 1300 meters høyde i fjellene i Colombia, men snø og hundekjøring var nytt. – Jeg kom til Bergen for å studere i 2003, og der traff jeg Marit som holdt på med journalistikk, forteller Susana.

Etter studiene fikk hun jobb i Verdensbanken i Washington, og det ble dermed et par år med pendling over Atlanteren. Nå driver hun sitt eget firma og har kontor i Valdres Næringshage.

Som ferdig utdannet journalist fikk Marit jobb i lokalavisen på Rjukan. Susana ble lei den lange avstanden, og fikk først jobb i en tysk bedrift på Rjukan. Deretter starta hun i rådgivingsselskapet PwC i Bergen. Her holdt jobbet hun også et par år etter at de flyttet til Valdres.  Nå driver hun sitt eget firma, Krystall Innsikt, og har kontor i Valdres Næringshage. Her har hun kundar både i Uruguay og Peru i tillegg til lokalmarkedet, og samarbeider med et selskap i USA. Hun holder dessuten på med doktorgrad i økonomi på Høgskolen i Gjøvik.

 

Valdres er et paradis for hundekjøring

 

Bilde fra Valdres. Carla Susana Aqudelo Assuad me Alaskan Husky. Foto: Cathrine Dokken
Bilde fra Valdres. Carla Susana Aqudelo Assuad me Alaskan Husky. Foto: Cathrine Dokken

– Susana lærte seg fort den norske tradisjonen med å komme seg ut på tur. Selv har jeg fått den inn med morsmelken, og hund skaffet jeg meg alt mens jeg var i Bergen, forteller Marit. – Ja, stemmer Susana i, og forteller om turer i glitrende måneskinn innover Valdres-viddene. Men hun innrømmer at turer i varm vårsol er de beste og koseligste, og at hundene i starten kunne virke litt skremmende.

 

– Det er innover i nasjonalparken Langsua vi liker oss best, forteller de to. – Her er det merkede løyper og et nettverk av hytter og buer som kan benyttes. Langsudalen er favorittområdet vårt, her er det rent magisk å kjøre.

Dette er natur vi finner energi i, og godfølelsen er enorm når vi kjører i fint driv innover her, forteller de entusiastisk.

 

Alt i 2009 deltok de på sitt første hundeløp, og denne vinteren ble det Finnmarksløpet som ble avholdt i mars. 110 mil er spesielt og utfordrende, og har vært en kjempemotivasjon siden i høst. – Ja, det er viktig å forberede seg godt, så det har blitt mange lange treningsturer i all slags vær, sier Marit. – Hundane er som idrettsutøvere og må ha regelmessig trening, og godt fór og stell for å yte. Med oss i teamet er Kjell og Silje Skattebo, som stiller opp som sjåfører og hundepassere. Hun innrømmer at det store målet er å delta i Iditarod i Alaska. – Ja, om ikkje neste år, så i alle fall før vi blir 35 år, smiler Marit og Susana i kor. De har enda tre-fire år igjen til det skjer.

 

Et voksende aktivt miljø for hundekjøring

 

Valdres_Hundekjøring_Marit_Beate_Kasin_Foto_Cathrine_Dokken
Foto: Cathrine Dokken

– Det er et voksende miljø for hundekjøring i Valdres, sier de to. – Vi er åtte som driver mer eller mindre aktivt med dette, og i Øystre Slidre har vi fått en løype på ti mil som er godkjent for hundespann. Ved store snøfall kan denne kjøres opp med skuter. Målet er å få løyper i alle kommuner, og helst lange sammenhengende traseer.

Hundeløp er flott markesdsføring av regionen, og jeg er helt sikker på at det vil føre til at enda flere forelsker seg i de fantastiske fjellene her. Valdres er perfekt for hundekjøring, avslutter Marit Beate Kasin.

 

Nytt hundeløp i Valdres

Hundeløpet Mush Synnfjell 

Hundekjøring aktiviter på Valdres.com 

 

 

Les mer om Valdres

Design av Ferskvann - Utviklet av Vangen & Plotz