Lamper og belysning oppfyller en helt grunnleggende funksjon i boligen, ved å helt enkelt gjøre det mulig å oppholde seg, arbeide og slappe av i forskjellige rom. Dagslyset kan dekke noen av disse behovene i perioder, men du trenger alltid lamper. Utover dette funksjonelle aspektet, er det også mange lamper som har estetiske kvaliteter i seg selv. Noen av disse utmerker seg med tidløse design, men hva må du huske på når du vurderer en slik designer lampe?

Svært mye å velge mellom

Til å begynne med er det fint å se bredt når du vurderer designlamper. Det er ikke bare kreasjoner fra Arne Jacobsen eller Poul Henningsen som «kvalifiserer» seg til å være designlamper – selv om ikoniske lamper som PH Artichoke spiller i en egen klasse når det gjelder generell kjennskap, antall varianter og ikke minst pris.

En forhandler som Lampegiganten kan være et smart sted å begynne, vi har Norges største utvalg av designer lamper, og du vil kunne utforske de forskjellige designalternativene basert på kategorier og kolleksjoner. Igjen er det viktig å understreke at det finnes få fasitsvar når det gjelder hva en designlampe egentlig er. For eksempel er det greit å huske på at det ikke finnen noen tidsbegrensninger – moderne lysdesign er både spennende og innovativt.

Gi plass til lampen i rommet

Mange tradisjonelle armaturer og lamper er laget for å ta minst mulig plass i et rom, det gjelder for eksempel downlights og enkle plafonder. Selv om de kan ha diskre designelementer i seg, for eksempel når det gjelder materialvalg og farger, er de likevel relativt tilbaketrukket i interiøret. Med en designlampe er det ofte omvendt, lampen spiller hovedrollen – og det øvrige interiøret må være tilpasset eller koordinert med lampen.

Igjen kan PH Artichoke være et godt eksempel, sammen med for eksempel den buede lampen Arco eller de geometriske formene til Arrangements av designeren Michael Anastassiades. Disse lampene har sin helt egne stil, og de vil ikke kunne plasseres tilfeldig i et rom der de andre møblene, materialene og fargene ikke passer.

Hva med budsjettet?

Kjøp av en designlampe kan ikke sammenlignes med innkjøp av enkle lyskilder og lamper som skal dekke grunnleggende behov for belysning i en ny bolig. Det reflekteres også i prisbildet, designlamper koster gjerne en god del mer penger enn «vanlige» lamper. Noen befinner seg godt over hundretusen, men det finnes selvfølgelig svært mye å velge mellom i litt mer realistiske prisklasser – i betydning noen tusenlapper per lampe.

Det er greit å huske på at designlamper også har en varig verdi. Investering i kunst og design er en hel vitenskap, men det er uten tvil slik at klassisk design beholder mer av innkjøpsprisen over tid. Det reflekterer også at disse lampene er designet og laget for å vare, en tidløs designlampe vil gi glede i mange tiår. Husk på at flere av de designlampene du kan kjøpe i dag opprinnelig ble designet for omtrent 100 år siden. Det kan også være greit å huske på når du vurderer designlamper og budsjett.

Kategorier: Nyheter